2 mrtvih, 3 ranjeni, eksplozija jeklenke s kisikom, prizor tragičen! Slabo upravljane plinske jeklenke so časovne bombe!

2023-07-19 10:01

portable oxygen tank

 

11. julija ob 15.15 je gasilsko-reševalna brigada Hulan v mestu Harbin prejela alarm, okrožje Hulan, China Road Town, hutong v zasebni hiši, eksplozija jeklenk s kisikom, gasilsko-reševalna postaja Dongzhi Road je poslala 2 gasilski vozili, 10 požarov in reševalci so prihiteli na kraj dogodka, da bi obravnavali.

 

portable oxygen cylinder

 

Po ogledu prizorišče eksplozije jeklenke s kisikom, odprtega ognja ni bilo, osebje ni bilo ukleščeno. Po predhodnih ugotovitvah je nesreča povzročila skupno dve smrtni žrtvi (ena umrla na kraju, ena umrla po reševanju), tri osebe so bile poškodovane , poškodovanca so prepeljali na zdravljenje v bolnišnico.

 

oxygen bottle

 

Trenutno se natančen vzrok nesreče še preiskuje.

Varnostni ukrepi pri uporabi jeklenke

1,Pravilno delovanje, prepoved udarca

● Visokotlačne plinske jeklenke je treba odpreti počasi, ko odprete ventil, medij je vnetljiv plin. Jeklenke morajo biti še posebej pozorne, da preprečijo visoko temperaturo, ki nastane pri visoki hitrosti, ali statično elektriko, ki jo povzroči izgorevanje ali eksplozija.

● Prepovedati udarce po ventilu in jeklenki s kovinskimi orodji, da se izognete iskram ali poškodbam ventila.

● Ne dotikajte se jeklenke s kisikom in je ne upravljajte z rokavicami ali orodjem, umazanimi z maščobo.

● Preprečite udarce po jeklenki, saj lahko to poškoduje jeklenko in skrajša njeno življenjsko dobo ter lahko tudi poškoduje ali zrahlja steblo ventila, kar povzroči puščanje medija v jeklenki. Plini, ki so kemično aktivni, se lahko prav tako razgradijo in eksplodirajo ob udarcu v jeklenko, na primer acetilenske jeklenke. Acetilenska jeklenka v uporabi, ležanje je strogo prepovedano.

2. Hraniti ločeno od odprtega ognja in preprečiti vročino

● Tlak v jeklenki narašča, ko se temperatura dvigne, zato med uporabo preprečite, da bi jeklenka zagorela na odprtem ognju, izpostavljena soncu in v bližini virov toplote, kot so parne cevi in ​​radiatorji, tako da je jeklenka izpostavljena vročini.

Razdalja med jeklenkami in odprtim ognjem ter viri toplote naj bo večja od 10 metrov. Če so pogoji omejeni, je treba izvesti ukrepe za toplotno izolacijo, vendar ne manj kot 5 m.

● Acetilenske jeklenke ne smejo biti v bližini električne opreme.

● Ko ventil pozimi zmrzne ali ko je treba pospešiti uplinjanje utekočinjenega plina, ga je strogo prepovedano peči na odprtem ognju in jeklenke ni dovoljeno pršiti neposredno s paro. Jeklenko lahko premaknete na toplejši prostor ali odmrznjeno s toplo vodo, temperaturo vode je treba nadzorovati znotraj 40 ℃.

 

portable oxygen tank

3,Namenski cilindri, ki puščajo preostali tlak

● Da bi preprečili kemične eksplozije, ko se mešajo plini nasprotujoče si narave, je treba plinske jeklenke uporabljati izključno za posebne namene in jih brez dovoljenja ne smete pretvarjati v druge pline.

● rezervni material je glavni vzrok za kemične eksplozije, da bi preprečili rezervno kopijo, uporaba plinskih jeklenk prepoveduje uporabo črpanja z vakuumsko črpalko, plin v steklenici ne sme biti popolnoma izčrpan, obstajati mora preostali preostali tlak za preprečevanje vdihavanja zraka ali drugih snovi. Jeklenke s preostalim tlakom so primerne tudi za polnilne enote za izvajanje pregledov.

portable oxygen cylinder

4,Civiliziran prevoz in pravilna pritrditev

Jeklenke je treba rahlo nalagati in razkladati, strogo je prepovedano kotaljenje, metanje, polivanje in druge grobe načine, zato je primerna uporaba posebnega vozička za ravnanje v tovarni in prepovedana je uporaba elektromagnetnega žerjava za ravnanje z jeklenkami. Pri polnjenju plinskih jeklenk naj bodo le-te postavljene vodoravno z glavami obrnjenimi na eno stran, pokrovi morajo biti trdno priviti in morajo biti pripravljeni antivibracijski obroči. Vse jeklenke morajo biti pravilno pritrjene, da se med prevozom ne bodo prevrnile ali padle na tla, da se izognete poškodbam.

oxygen bottle

5. Vzdrževanje in periodični pregledi

Barva na zunanji steni plinske jeklenke ni samo zaščitna plast proti koroziji, temveč tudi znak za identifikacijo plinske jeklenke. Označuje vrsto plina v jeklenki, da se prepreči napačna uporaba ali mešanje. Zato je pomembno, da barva laka ostane nedotaknjena in črke na jeklenki čiste. Če se barva laka lušči in so znaki zamegljeni, je treba jeklenko prebarvati v skladu s predpisi, sicer polnilna enota ne bo hotela napolniti jeklenke. z razpokami, puščanjem ali očitno deformacijo na steni jeklenke, jeklenke, ki jih po kalibraciji trdnosti ni mogoče uporabiti v skladu s prvotnim projektnim tlakom, in jeklenke, ki so bile ožgane v ognju, je treba načeloma zavreči in jih ni več mogoče uporabiti.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)
This field is required
This field is required
Required and valid email address
This field is required
This field is required
For a better browsing experience, we recommend that you use Chrome, Firefox, Safari and Edge browsers.